Slovenska reprezentanca v boj za nastop na SP

2. februarja se začne boj za vstopnice, ki vodijo na svetovno prvenstvo v Rigi – Latvija. Kvalifikacijski turnir bo še posebej zanimiv, ker bomo mojstre floorballa lahko videli na domačih tleh -v škofjeloški dvorani Poden. Izmed 24 evropskih držav se na prvenstvo neposredno uvrsti 8 ekip, poleg njih pa si mesto med najboljšimi priborita še dve najboljši tretjeuvrščeni reprezentanci iz vseh štirih skupin. V skupini 4 ima med Čehi, Norvežani, Srbi, Italijani in Lihtenštajnom svoje mesto tudi Slovenija, ki po štirih letih zopet sodeluje na kvalifikacijskem turnirju. Da si boste lahko predstavljali, za kako velik in pomemben dogodek gre, smo vam pripravili nekaj informacij o reprezentancah in njihovih igralcih, ki imajo vidno vlogo v švedski, švicarski in češki najmočnejši ligi.

Češka

češkaReprezentanca, ki je na papirju definitivno favorit skupine. Na zadnjem svetovnem prvenstvu na Švedskem je v tekmi za tretje mesto premagala Švico. Igralci prihajajo iz močne domače super lige, 7 igralcev nastopa v švedski SSL, 3 igralci pa v najmočnejši švicarski ligi. Kvalitetnih igralcev ne manjka, omenimo lahko Martina Tokoša, ki nastopa za švedsko ekipo IBK Dalen. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=GxY-fghNhEk&w=560&h=315]

Norveška

Gre za reprezentanco, ki je poleg Češke največji favorit za prvo mesto, svoj največji uspeh je dosegla leta 1996 z zmago na tekmi za tretje mesto ravno proti reprezentanci Češke. Na zadnjem svetovnem prvenstvu je proti Latviji izgubila tekmo za 5. mesto. Na spisku norveške reprezentance je večina igralcev, ki igra v domači klubski ligi, trije igralci pa nastopajo v švedski SSL ligi. Na zadnjem prvenstvu je bil najbolj razpoložen mladi igralec Ole Martin Skau Jansson, največje ime pa je definitivno legenda norveškega in svetovnega floorballa, Ketil Kronberg [youtube https://www.youtube.com/watch?v=fKUn_CiZKYc&w=560&h=315]

Italija

Naši sosedje so svoj največji uspeh dosegli leta 2006, ko so na svetovnem prvenstvu na švedskem dosegli 8. mesto. Zadnja leta se na svetovna prvenstva ne uvrščajo, so pa vsekakor zelo neugoden nasprotnik. Igralci prihajajo večinoma iz švicarske druge NLB lige, Slovencem najbolj znan je Thomas Ilmer, ki je na kvalifikacijah v Olimijah sodeloval pri prav vseh zadetkih (3+1) za končno izenačenje proti Sloveniji. V zadnjih letih se slovenska in italijanska reprezentanca kar pogosto srečujeta na turnirjih, imenovanih 3 nations cup, kjer poleg omenjenih sodeluje še avstrijska reprezentanca. Na treh tekmah so proti Sloveniji zabeležili 2 poraza in eno zmago po kazenskih strelih.

Srbija

Naši stari znanci so na lestvici uvrščeni na 20. mesto in še nikoli niso nastopili na največjem tekmovanju, kar pa ne kaže njihovih dejanskih kvalitet. Njihov kader je namreč sestavljen iz švedskih igralcev, srbskih korenin, ki igrajo v nižjih švedskih ligah. Imajo zelo dobre posameznike, ki igrajo v 3. najmočnejši švedski ligi (Zorić Alexander, Milovanović Alexander), ne smemo pa pozabiti na člana češkega prvoligaša Nikolić Hyneka. V Olimijah so bili Srbi na tekmi s Slovenci boljši z 6:4, v preteklem letu pa so v okrnjeni postavi Srbi dvakrat visoko izgubili na prijateljskih tekmah, ki so bile odigrane v Sloveniji.

Lihtenštajn

Reprezentanca, ki je brez vidnih uspehov, igralci pa prihajajo večinoma iz švicarskih nižjih lig. Njihov najboljši igralec je Markus Ledergerber. S Slovenijo so se enkrat že srečali, in sicer v Španiji leta 2010, takrat pa so bili naši fantje boljši z rezultatom 6:0.

Slovenija

slovenijaNaši fantje so največji uspeh dosegli leta 2006 s 14. mestom, takrat pa je bila reprezentanca popolnoma drugačna. V postavi takratne reprezentance je kot igralec nastopal zdajšnji selektor, Gorazd Tomc. Slovenska reprezentanca za mnoge predstavlja veliko uganko, definitivno pa uganka ni Luka Časar, ki trenutno blesti v dresu češkega ekstraligaša, Sparte iz Prage in je najboljši strelec svoje ekipe. Izkušnje iz tujine imata tudi Anže Burnik, ki se je Luki  za eno sezono pridružil lani, letos pa je Robert Košir k Sparti odšel na enomesečno preizkušnjo in blestel v mladinski ligi. Ne smemo pozabiti tudi na domače igralce, ki v reprezentanco prinašajo lepo mero izkušenj, po drugi strani pa tudi mladost in zelo dobre tehnične sposobnosti. Na tem turnirju boste lahko zasledili tudi dva Žirovca, ki bosta kot branilski par nastopila skupaj. To sta Blaž Kavčič in Anže Šneberger.

V 5. dneh boste torej lahko priča enemu izmed največjih dogodkov na naših tleh. Od 2. do 6. februarja boste lahko od 13.30 do 21.00 spremljali tekme v dvorani Poden. Naša reprezentanca se bo za začetek zoperstavila reprezentanci Norveške, tekmovanje pa bo zaključila s tekmo proti Češki. Vse tekme bodo na voljo tudi preko spleta na tej povezavi

12540786_522220834625618_3359613242433170208_n

Vstopnice za tekme Slovenije bodo po ceni 3€, ostale pa po 2€. Kupite jih lahko eno uro pred tekmo na okencu pred dvorano Poden. Več informacij lahko dobite na uradni spletni strani turnirja

Pridite na tekmo, napolnite tribune in navijajte na ves glas. Naj fantje poletijo na krilih glasnega navijanja in si prislužijo tako želeno vstopnico za nastop na svetovnem prvenstvu v Latviji. Vabljeni v Škofjo Loko. SLO-VE-NI-JA!