25 let obeležili s 3. mestom v Pragi!

Pretekli vikend se je v Pragi na Češkem zaključil mednarodni turnir Prague Floorball Cup, na katerem so nastopili naši mladi žirovski igralci.
Žiri @ PFC 2024

S ponosom lahko zapišem, da letos mineva 25 let od uradne ustanovitve našega kluba. Mejnik, ob katerem se v klubu spominjamo predhodnikov, ki so leta 1992 florbal pripeljali v naše kraje. V obliki rekreacije so “suho” različico hokeja prilagodili takratnim pogojem in jo uspeli hitro približati žirovski publiki. Vedno večjemu zanimanju je kmalu sledila želja po uradni, tekmovalni obliki florbala. Skupina navdušencev je z velikim zanosom ter željo po napredku kmalu vzpostavila vezi s tekmovalnimi skupinami in po prvem uradnem sodniškem metu leta 1999 je florbal doživel razcvet. Žirovci so v naslednjem desetletju pustili ogromen pečat za razvoj na vseh področjih doma in v tujini.

Doživeli pa smo tudi nekaj hujših padcev, a smo se vedno uspeli dobro prilagoditi situaciji. Tradicionalno rekreacijsko tekmovanje v Žireh letos beleži 32. ligaško sezono. Na tekmovalnem področju smo vizijo kluba v zadnjih letih usmerili izključno v vzgojo osnovnošolske mladine. Po zgraditvi nove dvorane in še boljših pogojih za delo, se je žirovska mladinska šola postavila med najboljše v državi, dobri rezultati pa so lepa nagrada za načrtno in skrbno delo z mladimi.

Dobri občutki imajo ob sklenitvi uspešnih sezon zadnja leta tudi nekaj grenkega priokusa, saj prepoznavamo trend upada otrok ob preskoku v srednješolsko obdobje. Razlogi so različni, težko pa jih je razumeti, saj je najstniško obdobje precej turbulentno. Verjamemo, da je šport eden izmed načinov, kako najstništvo doživeti bolj smiselno in polno, obenem pa v naslednjih korakih odraščanja prinese tudi trdna prijateljstva, nešteto dogodivščin ter pomembne življenjske izkušnje.

Letos smo se odločili za drugačno obeležitev mejnika, sporočilo projekta pa je namenjeno predvsem žirovski mladini ter generacijam, ki jim hitro sledijo. Naša starejša generacija otrok je v maju obiskala Prago in se udeležila mednarodnega turnirja. Naš namen je bil otrokom omogočiti igranje tekem proti najboljšim ekipam sveta ter dokazati, da se lahko proti njim enakovredno borijo. S sodelovanjem na dogodku smo želeli graditi na trdnih medsebojnih prijateljskih odnosih, dobrih občutkih ter lepih spominih, ki bodo lahko pomembno vplivali na odločitve v kasnejšem obdobju odraščanja. Mislim, da nam je to uspelo.

Anže Šneberger, predsednik kluba

Prague Florball Cup 2024

V spomladanskem času po zaključku tekmovanj, ko je za florbaliste precej sušen del sezone, smo se odločili, da izpeljemo projekt PFC24, ki je potekal od 16. -19. 5. 2024 na Češkem. 12 kategorij, 2662 igralcev in igralk iz 182 ekip ter 8 različnih držav so podatki, ki zagotovo povejo veliko. O celotnem dogodku in projektu pa lahko govorimo le v presežkih.

Ekipa B13 predvsem po izkušnjo, domov pa z bronom!

Ekipa Florbal kluba Žiri, sestavljena iz fantov in deklet, je tekmovala v kategoriji do 13 let, kjer se je predstavilo skupno 29 ekip. Žirovska ekipa je v svoje vrste povabila tudi Gašperja in Matica Drnovška (Polanska banda) ter Svita Kržiča (Borovnica), ki so prispevali k enem izmed večjih uspehov v zgodovini kluba. V skupinskem delu so pometli s konkurenco, v izločilnih bojih pa prišli vse do polfinala. Tam so  morali priznati premoč ekipi Bulldogs Brno in naša pot se je na lep nedeljski sončen dan končala z odličnim tretjim mestom!

Za ekipo B13 so igrali:

Maks Mlinar, Vid Kokalj, Tinkara Lavrenčič, Erik Bobnar, Jošt Tavčar, Zoja Tinauer, Matej Bogataj, Tilen Jelenc, Nejc Podobnik, Tian Bizjak, Adam Pivk, Rudi Mlinar, Leon Eniko, Gašper in Matic Drnovšek in Svit Kržič. Omembo si zaslužita tudi Lovro Žakelj in Sara Jelenc, ki sta spremljala in vzpodbujala ekipo na vsakem koraku

Rezultati Ekipe B13: https://praguefloorballcupspring.cups.nu/2024,en/result/team/50580213

Lana in Ava doživeli florbal malo drugače

Igralki Lana Mlinar in Ava Burjek sta našli mesto v češkem klubu SK Dvojka Praha, kjer je gospod Josef Tůma puncama omogočil edinstveno izkušnjo z nastopom v kategoriji deklet do 15 let. Po krstnem nastopu sta se dekleti odlično znašli v družbi deklet in stopnjevali z vedno boljšimi predstavami. Z ekipo sta po porazu z Bulldogs Brno v četrtfinalu osvojili končno 6. mesto! Za zelo dobro delo se moram zahvaliti tudi Primožu, ki je dekleti spremljal na vseh tekmah in jima pomagal predvsem pri logističnih zadevah.

Rezultati Ekipe SK Dvojka Praha G15: https://praguefloorballcupspring.cups.nu/2024,en/result/team/51618697

Alpina podarila ekipi 25 parov superg MIZX EWL

Za lepo potezo je poskrbelo lokalno podjetje Alpina, ki je celotno odpravo opremilo s supergami. Super darilo za otroke je prišlo še kako prav, saj je bil velik del turnirja prestopanje po javnih prevoznih poteh iz ene dvorane v drugo. Za obdaritev se vam v imenu celotnega kluba iskreno zahvaljujem!

Lokalna podjetja sponzorirala odpravo

Velika zahvala gre tudi podjetju Etiketa, tiskarna, d.d. , Iztok Miklavčič s.p. ter Metiju Biljali, ki so s finančno pomočjo omogočili celotno nastanitev in prehrano otrok v času bivanja v Pragi, ter Brunotu Šnebergerju za nezgodno zavarovanje v tujini .

Navijači so naredili vzdušje, kot bi igrali doma!

Na koncu se moram poudariti še to, da smo imeli s seboj tudi najboljše navijače! Skupaj z ekipo je z avtobusnim prevoznikom Pečelin odpotovalo 20 staršev, ki so pričarali odlično kuliso in nas vsako sekundo podpirali na in izven igrišč!

Maj, Luka in Anže – trenerski trio kot se šika! Estera poskrbela za čudovite digitalne spomine.

Med projektom smo bili deležni precejšnje podpore tudi na socialnih omrežjih, kjer se je zvrstilo preko 1800 obiskov strani. Za vso vsebino je bila zaslužna Estera, ki je v objektiv ujela čudovite trenutke in jih v obliki video gradiva in fotografij pridno objavljala na omrežjih.

Kot eno izmed lepših presenečenj je vključitev fanta, ki ima s florbalom do danes precej malo skupnega, a se je izkazalo, da to sploh ni toliko pomembno. Maj Kristan se je čisto po naključju znašel v vlogi vodje ekipe in se odlično postavil po robu vsem pripetljajem tako otrok kot tudi trenerjev ter poskrbel, da so bili otroci skozi celotno tekmovanje v dobrih rokah. Skupaj z Lukatovim znanjem, srčnostjo in igrivostjo pa sta v duetu res naredila ta projekt tak, kot sem si ga zamislil. Upam, da se skupaj v takšni vlogi srečamo še kdaj!

Prague floorball cup, se vidimo naslednje leto! Hvala

Anže